design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

Lipsa petelor solare poate fi calmul dinaintea furtunii.

design
design
24 Iun. 10 | DESCOPERA
Lipsa petelor solare impreuna cu alte indicii indica faptul ca activitatea magnetica a Soarelui se diminueaza si ca Soarele se afla intr-un proces de micsorare. Cumulate, rezultatele arata in interiorul Soarelui se intampla ceva cu adevarat deosebit.
ZOOM & GALERIE
Imaginea este o compozitie fortata, in culori false, realizata din trei imagini obtinute intr-o lumina ultravioleta extrema. Fiecare imagine indica un anumit regim de temperatura in atmosfera solara superioara, fiindu-i atribuita o anumita culoare; rosu pentru 2 milioane, verde pentru 1,5 milioane si albastru pentru 1 milion de grade Celsius.
Sursa imaginii: NASA-SOHO - EIT Consortium, ESA, NASA, Iunie 2010


Petele solare apar si dispar, insa in ultima vreme mai degraba dispar. Timp de secole, astronomii au studiat frecventa cu care apar aceste pete intunecate pe suprafata Soarelui, care dispar dupa cateva zile, saptamani sau luni. Multumita eforturilor lor, stim ca numarul petelor solare urca si coboara in cicluri care dureaza 11 ani.

In ultimii doi ani, insa, petele solare au fost mai mult absente. Absenta lor i-a surprins si pana si pe cercetatorii experimentati ai Soarelui. "Nu am mai vazut niciodata un astfel de comportament al Soarelui," a declarat David Hathaway, un fizician al NASA de la Centrul Marshall de Zbor Spatial din Huntsville, statul Alabama.

In prezent, Soarele se afla sub o cercetare minutioasa fara precedent, posibila multumita unei adevarate flote de telescoape. Rezultatele pe care acestea le returneaza ne infatiseaza steaua cea mai apropiata noua, si influenta sa asupra Terrei, intr-o noua lumina. Lipsa petelor solare impreuna cu alte indicii indica faptul ca activitatea magnetica a Soarelui se diminueaza si ca Soarele se afla intr-un proces de micsorare. Puse cap la cap, rezultatele arata in interiorul Soarelui se intampla ceva cu adevarat deosebit. Intrebarea este: Ce anume?

Grupurile izolate de petele solare prefateaza furtuni solare de proportii gigantice care pot arunca asupra Terrei o cantitate de energie de un miliard de ori mai mare decat cea a unei bombe atomice. Temerile ca aceste posibile eruptii de proportii ar putea devasta Terra si controversele referitoare la rolul Soarelui in schimbarea climaterica impun urgentarea acestor studii. Atunci cand NASA si Agentia Spatiala Europeana au lansat Observatorul Heliosferic Solar, in urma cu 15 ani, "intelegerea ciclului solar nu a fost unul dintre obiectivele sale stiintifice," spune Bernhard Fleck, omul de stiinta care a proiectat misiunea. "In prezent, aceasta este una din intrebarile cheie."

Petele solare sunt ferestre catre miezul magnetic al Soarelui. Ele se formeaza acolo unde niste bucle magnetice gigantice, generate in adancurile Soarelui, tasnesc si rabufnesc la suprafata, conducand la o scadere izolata a temperaturii pe care o vedem ca pe o pata intunecata. Orice schimbare a numarului de pete solare indica existenta unor schimbari in interiorul Soarelui. "De-a lungul acestei tranzitii, Soarele ne da o buna ocazie de a arunca o privire in interiorul sau," a spus Hathaway.

Atunci cand numarul petelor solare scade, la finalul fiecarui ciclu de 11 ani, furtunile solare isi pierd din intensitate si se instaleaza acalmia. Acest "minim solar" nu dureaza mult. In urmatorul an, petele si furtunile incep sa se amplifice pentru a atinge un nou punct culminant -- urmatorul maxim al activitatii solare.

Ceea ce este neobisnuit la aceasta ultima perioada de acalmie, este ca Soarele nu da semne ca isi va incepe urmatorul ciclu solar. Soarele si-a redus activitatea la finalul anului 2007, asa ca nimeni nu astepta aparitia prea multor pete solare in 2008. Insa modelele computerizate spun ca atunci cand petele revin, revenirea lor se produce in forta. Aparent, Hathaway era de parere ca urmatorul ciclu solar are sa fie spectaculos, unul cu mai multe pete solare, mai multe furtuni si mai multa energie degajata in spatiul cosmic. De asemenea, au existat si opinii conform carora urmatorul ciclu are sa fie cel mai activ inregistrat vreodata. Problema e ca pe Soare nu l-a anuntat nimeni.

Primul semn ca prezicerile sunt gresite a venit in 2008, an in care Soarele a fost mai calm decat era de asteptat. In acel an, Soarele a fost lipsit de orice pata in 73% din timp, ceea ce a reprezentat un declin extrem chiar si pentru un minim solar. Singurul minim mai pronuntat decat acesta a avut loc in anul 1913; atunci, procentul a fost de 85%.

Atunci cand anul 2009 batea la usa, fizicienii erau nerabdatori sa vada ceva actiune. Dar nu au primit-o. Soarele a continuat sa lancezeasca pana la mijlocul lui decembrie, atunci cand si-a facut aparitia cel mai mare grup de pete solare din ultimii ani. Insa chiar daca ciclul solar si-a reluat totusi activitatea, numarul petelor solare este cu mult sub asteptari. Ceva pare sa se fi schimbat in interiorul Soarelui, ceva ce tiparul nu a prezis. Dar ce?

Multimea de observatii facute din spatiu si prin telescoapele de la sol, sugereaza ca raspunsul se afla in comportamentul a doua centuri vaste transportatoare de gaz, care creaza un flux de materie si magnetism prin centrul Soarelui si de-a lungul suprafetei lui. In medie, centurile incheie un astfel de circuit in 40 de ani.

Atunci cand echipa NASA a lui Hathaway a analizat aceste observatii pentru a afla unde este eroare in tiparul lor, a aflat ca fluxurile de gaz transportat de centuri de-a lungul suprafetei solare s-au accelerat din 2004.

Insa miscarile din adancurile Soarelui spun o alta poveste. Rachel Howe and Frank Hill de la Observatorul Solar National din Tucson au folosit observatiile asupra tulburarilor de suprafata, cauzate de echivalentul solar al undei seismice, pentru a deduce cum stau lucrurile in interiorul Soarelui. Analizand date din 2009, au aflat ca in timp ce fluxurile de la suprafata s-au accelerat, cele interne abia daca se mai misca. Aceste descoperiri contradictorii au facut din cele mai bune tipare computerizate unele haotice. "Ne sfideaza cu adevarat teoriile," spune Hathaway.

Aceste schimbari nasc intrebari nu doar despre Soare, dar si despre masura in care activitatea solara afecteaza clima globala. Exista voci care afirma ca instabilitatea solara este cauza majora a schimbarilor climaterice, ideea contestand importanta influentei oamenilor si a gazelor cu efect de sera. In aceeasi masura, exista opinii care sustin ca rolul Soarelui in schimbarile climaterice este minuscul.

Colapsul prelungit al activitatii solare din ultimii doi ani permite sustinerea unui experiment care sa clarifice aceasta disputa, oamenii de stiinta avand ocazia de a examina ce se intampla atunci cand una dintre cauzele probabile a schimbarilor climaterice este inactiva, iar cealalta continua. Datorita numarului mic de pete solare, cantitatea de radiatii solare care bombardeaza Terra s-a modificat semnificativ. "Ca experiment natural, ceea ce se intampla este ideal", sustine Joanna Haigh, climatolog la Colegiul Imperial din Londra. "Acum trebuie sa observam reactiile Terrei."

Europa glaciara.

Michael Lockwood, profesor de fizica a mediului spatial la University of Reading din Anglia, pare sa aibe deja un prim raspuns; iarna neobisnuit de friguroasa a anului 2009. Profesorul a studiat arhivele de pana la anul 1650 si a concluzionat ca in perioadele de activitate solara redusa este mult mai probabil ca Europa sa aiba ierni grele. Constatarea vine in sprijinul ideii ca activitatea solara produce mai degraba schimbari climaterice minore la nivel global, decat schimbari regionale majore.

Un alt exemplu este asa-numitul "minim Maunder"; o perioada cuprinsa intre anii 1645 si 1715 in decursul careia petele solare ar fi disparut, iar activitatea solara a stagnat. Daca un repaus similar al activitatii solare si-ar avea inceputul acum si ar continua pana in anul 2100, el ar diminua orice crestere a temperaturii cauzata de incalzirea globala cu numai 0,3 grade Celsius, conform calculelor realizate de Georg Feulner si Stefan Rahmstorf de la Institutul Potsdam de Cercetare a Impactului Climateric din Germania.

Si totusi, a existat ceva ce a amplificat efectul "minimului Maunder" in Europa de Nord, inaugurand o perioada cunoscuta sub numele de "Mica Era Glaciara", atunci cand iernile mai friguroase decat de obicei s-au indesit, iar temperatura medie a Europei a scazut cu 1-2 grade Celsius.

O crestere echivalenta a temperaturii pe Terra pare sa coincida cu varfurile activitatilor solare. In 2008, Judith Lean de la divizia de stiinta spatiala a Laboratorului de Cercetare Maritima a publicat un studiu care a aratat ca activitatea solara intensa are o influenta disproportionata asupra Europei de Nord.

Ceea are sa faca Soarele in continuare nu ne sta in putinta sa prezicem. Majoritatea astronomilor cred ca ciclul solar isi va intra in rol, dar la un nivel de activitate redus semnificativ, asemanator celor intalnite in secolul trecut. Totusi, exista si dovezi ale faptului ca Soarele isi pierde constant capacitatea de a produce pete solare. Este posibil ca pana in anul 2015 ele sa dispara cu totul, cufundandu-ne intr-un nou "minim Maunder" -- si poate o noua Mica Era Glaciara.

Fireste, activitatea solara este numai o sursa naturala a oscilatiilor climaterice. O alta ar fi eruptiile vulcanice care imprastie gaz si praf in atmosfera.

Cu toate acestea, ramane cruciala intelegerea precisa a oscilatiilor Soarelui si a modului in care el influenteaza diversele tipare meteorologice regionale de pe Terra. Climatologii vor putea apoi sa potriveasca aceste efecte, nu doar in interpretarea masuratorilor moderne, ci de asemenea in incercarea de a reconstitui mediul climateric de-a lungul secolelor. Numai in acest mod vom putea ajunge la un consens incontestabil referitor la nivelul real al influentei Soarelui asupra Terrei si a climei sale.

Sursa: newscientist.com.
PE ACEEASI TEMA : astronomie
#4. May Day
trimis la 27.06.10, ora 16:25
Lasa ca avem noi destule pete, nu trebe sa mai aiba si soarele. Onut zice bine, soarele e simplu spectator la petele care li se pun oamenilor pe pamant.
Comenteaza
#3. onut
trimis la 26.06.10, ora 04:38
revin in forta. Macar eu daca petele solare nu vor, cred ca sunt in greva japoneza:) apropo de micsorarea soarelui.. ce stiu eu de pe discovery este ca ei ziceau ca inainte sa devina o supernova o stea se micsoreaza. Alarmant!? Si cu asta raspund anonimului de mai jos, pentru ca nici pe PLUTO nu o sa scape :)))) F interesant articolul, ma uit la cum unora le arde de chefuri, excese si panarama pe la tv fara sa aiba habar in ce lume traiesc si ca sa nu mai zic in ce univers traiesc (ignoranta pura)
Comenteaza
#2. Anonim
trimis la 25.06.10, ora 12:38
Asupra lui Venus o sa aiba vreun efect schimbarile astea ale soarelui? Ca ma mut acolo... De fapt nici eu nu stiu ce o sa se intample, asa ca de ce ne mai agitam? Suntem oricum prea mici.
Comenteaza
#1. onut
trimis la 24.06.10, ora 08:26
daca era mai scurt il citeam ca ma intereseaza, dar acum tre sa plec la munca. Poate diseara :))
Comenteaza
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design