design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

Cate stele sunt in Univers?

design
design
03 Oct. 12 | DESCOPERA
Unul dintre cele mai interesante situri din online-ul romanesc, consider eu, este Descopera.ro. Vi-l recomand. Citeam adineauri acolo un articol publicat in 2010, despre estimarile recente ale oamenilor de stiinta cu privire la numarul de stele existente in Univers -- 300 de sextilioane!
ZOOM & GALERIE
Universul nostru cuprinde, cu aproximatie, 300.000.000.000.000.000.000.000 de stele. Noile date provin de la oamenii de stiinta ai universatii americane Yale, care au publicat un studiu asupra asa numitelor "pitice rosii," stele de dimensiuni mici (aproximativ o cincime din marimea Soarelui nostru) care ard lent si au o viata mult mai lunga decat a stelelor mari si stralucitoare, de tipul Soarelui.

Studiind, cu ajutorul telescopului Keck, din Hawaii, opt galaxii indepartate, de forma eliptica, diferita fata de cea a galaxiei noastre (Calea Lactee, care este o galaxie spiralata), cercetatorii au constatat ca aceste galaxii cuprind de 10 pana la 20 de ori mai multe stele rosii decat se asteptasera judecand dupa structura galaxiilor-spirala, ceea ce i-a obligat sa revada calculele.

Conform noilor estimari, Universul ar cuprinde de trei ori mai multe stele decat fusese calculat anterior -- 300 de sextilioane, in loc de 100 de sextilioane.


... eu imi pun problema altfel.

Care sunt sansele ca cele 8 galaxii studiate sa fie relevante?... In fond, plecand tot de la estimari, in Univers sunt peste 100 miliarde de galaxii. Ori, sa tragi concluzii in urma observarii a 0,00000000001% dintre acestea este mai mult decat hazardat.

Stele vs. boabe de nisip.

Tot pe Descopera.ro am citit un alt articol in care se punea problema daca numarul stelelor din Univers este mai mare decat cel al boabelor de nisip de pe Terra. Acum, eu imi fac "datoria" sa repet ca-s ateu, dar ca nici nu prea imi vine sa ma culc pe-o ureche punandu-mi baza in stiinta. Deseori am impresia ca prea multa desteptaciune prosteste, vorba aia din popor. Iata articolul:

Oamenii de stiinta au gasit raspunsul la una dintre cele mai des intalnite inrebari, una pe care si-au pus-o majoritatea oamenilor care au stat pe plaja intr-o noapte instelata: Oare este mai mare numarul stelelor de pe cer, sau numarul boabelor de nisip de pe Pamant?

Evident, stelele si boabele de nisip nu pot fi numarate, dar spre norocul nostru ele pot fi estimate. (...) Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Hawaii au estimat marimea medie a unui bob de nisip, au calculat cate boabe de nisip incap intr-o lingurita (...). Astfel, a rezultat ca toate plajele si deserturile de pe Terra au insumate aproximativ 7 cvintilioane si 500 cvadrilioane de boabe de nisip.

In ceea ce priveste stelele, in 2003 a fost realizat un raport care estima numarul lor la 7 mii de milioane, de milioane, de milioane de stele. Prin urmare, comparatia arata ca boabele de nisip de pe Terra nu sunt nici pe departe la fel de multe ca stelele.

In acest context, inseamna ca stelele detin recordul? Raspunsul vine tot de la oamenii de stiinta care spun ca desi numarul stelelor din Univers este naucitor de mare, el poate fi egalat de numarul moleculelor cuprinse in doar 10 picaturi de apa.


Imagine: Nebuloasa Rosetta

O nebuloasa este un nor interstelar de diferite culori format din praf, hidrogen, heliu si alte gaze ionizate. Initial, "nebuloasa" era numele oricarui obiect astronomic extins, incluzand galaxiile din afara Caii Lactee. De exemplu, galaxia Andromeda era considerata a fi o nebloasa inainte ca Edwin Hubble sa descopere existenta galaxiilor (1922 - 1923).

Nebuloasele sunt zone in care se formeaza stelele. In aceste regiuni formatiunile de gaz, praf si alte tipuri de materie se comaseaza formand mase de dimensiuni mari care atrag si mai multa materie, in cele din urma devenind suficient de dense pentru a forma stele. Din materia care ramane pe afara se crede ca se formeaza apoi planetele si alte corpuri specifice sistemelor planetare.


Stefan M.
PE ACEEASI TEMA : stiinta, univers, astronomie
#1. IO
trimis la 04.10.12, ora 23:56
glumesti, nu?!
Comenteaza
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design