design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

In viitorul apropiat, vom putea copia 10 filme intr-o secunda.

design
design
30 Iul. 10 | DESCOPERA
Intel a creat prima conexiune de tipul end-to-end cu lasere integrate, bazata pe siliciu si fotoni. Noua tehnologie va revolutiona modul in care sunt concepute computerele, le va imbunatati drastic performantele si le va scadea consumul de energie.
ZOOM & GALERIE
Intel Corporation a anuntat ieri realizarea unui pas important in directia inlocuirii electronilor cu fascicule de lumina pentru transmisia de date intr-un computer si in alte sisteme adiacente. Compania a dezvoltat prima conexiune optica pe baza de siliciu, cu lasere integrate. Conexiunea, aflata in stadiul de prototip, asigura trasmiterea unui flux de date pe distante si la viteze mult mai mari decat o poate face tehnologia actuala pe baza de cupru. Mai exact, prin noua conexiune se pot transfera 50 de gigabiti de informatie pe secunda; adica echivalentul unui intreg film in format HD transmis in fiecare secunda, sau a 10 de filme in format normal.

In prezent, componentele unui computer sunt conectate prin circuite si cabluri de cupru. Datorita faptului ca informatia transmisa prin metale precum cuprul se degradeaza treptat, lungimea acestor circuite si cabluri trebuie sa fie limitata. Acest fapt limiteaza modurile in care un computer poate fi conceput, obligand producatorii sa aseze procesorul, memoriile si alte componente la o distanta de cativa centrimetri unele de celelalte. Noua tehnologie anuntata ieri de Intel reprezinta un pas important in directia inlocuirii acestui tip de conexiuni cu fibre optice extrem de subtiri si de usoare, care pot transfera informatii pe distante incomparabil mai mari, schimband radical modul in care computerele viitorului apropiat vor fi concepute si arhitectura centrelor de date.

Tehnologia fotonilor va putea fi aplicata in intreaga industrie IT. Spre exemplu, aceasta rata de transfer face posibila crearea unor ecrane 3D de marimea unui perete pentru utilizatorii caznici, ca dealtfel si sustinerea unor videoconferinte la o rezolutie intr-atat de mare incat persoanele care comunica astfel vor avea senzatia ca se afla in aceeasi camera. Componentele centrelor de date ale viitorului si ale supercomputerelor vor putea fi raspandite de-a lungul unei cladiri sau de-a lungul unui campus, comunicarea intre ele realizandu-se la viteze mari, nefiind limitate de existenta unor cabluri grele de cupru a caror capacitate si raza de acoperire este limitata. Aceasta va permite utilizatorilor centrelor de date sa isi mareasca productivitatea, reducand considerabil costurile legate de spatiul si de energia consumata, si va ajuta oamenii de stiinta in incercarea lor de a rezolva problemele cu care se confrunta omenirea.

In timp ce in telecomunicatii si in alte domenii laserul este deja folosit pentru a trasmite date, tehnologiile actuale sunt prea costisitoare si prea voluminoase pentru a putea fi integrate intr-un computer. Justin Rattner, seful departamentului tehnologic al Intel si director al Intel Labs, sustine ca noua tehnologie prezentata va conduce la fabricarea unor fibre optice din siliciu care, spre deosebire de materialele exotice folosite in prezent, precum arseniura de galiu, vor fi mult mai ieftin si mai usor de realizat.

Conexiunea fotonica de 50 Gbps este realizata dintr-un transmitator din siliciu si un cip receptor. Transmitatorul este compus din patru lasere ale caror fascicule traverseaza cate un modulator optic care codifica informatia cu o viteza de 12,5 Gbps. Cele patru semnale sunt apoi imbinate pentru a transmite printr-o singura fibra optica, totalizand o viteza de transfer de 50 Gbps. La celalalt capat al conexiunii, cipul receptor separa cele patru fascicule optice si le directioneaza spre niste detectori care convertesc infomatia in semnale electrice. Atat transmitatorul cat si receptorul sunt fabricate prin procedee necostisitoare similare celor din industria de semiconductori.

Cercetatorii de la Intel deja lucreaza la cresterea ratei de transfer al noii tehnologii prin marirea capacitatii de codificare a modulatoarelor, cat si prin marirea numarului de lasere prezente intr-un cip, ceea ce intr-un final va permite atingerea unor rate de transfer de ordinul terabitilor (1 Tbps = 1.000 Gbps). Viitoarele tehnologii, asadar, vor permite copierea intregului continut memorat intr-un laptop intr-o singura secunda.

Sursa: Intel.com
PE ACEEASI TEMA : tehnologie, internet, IT
#1. Catalin
trimis la 31.07.10, ora 23:22
ok, ok, dintr-un cip intr-altul informatia circula la mare viteza prin semnal luminos. Insa pana s-ajunga in lasere nu tot prin circuit de cupru trece? Eu asa vad in imagine. Iar in receptor, odata transformat inapoi in semnal electric tot pe placa se transmite. Interesanta inovatia, dar in acelasi timp nu suficient de clar explicata de cei de la intel. Marele avantaj, dupa cate imi dau seama este mai degraba distanta pe care se poate transmite; partea cu viteza inca nu o pot inteleg
Comenteaza
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design