design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

Ramane Polul Nord fara gheata?

design
design
21 Iul. 10 | DESCOPERA
Pentru al patrulea an consecutiv, suprafata ghetarilor arctici continua sa se reduca. Potrivit datelor cercetatorilor americani, acest indicator a atins cel mai scazut nivel din ultimii 100 de ani, ritmul de topire urmand sa se accelereze in urmatorii ani.
ZOOM & GALERIE
Seful centrului rus de meteorologie, Alexandr Frolov, a declarat ca tinutul Arctic, inclusiv Polul Nord, vor ramane fara gheata pe timpul verii, mai devreme de sfarsitul acestui secol. Alexandr spune ca "Exista un scenariu al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice care arata ca topirea calotei glaciare din Arctica ar putea interveni catre sfarsitul acestui secol, in 2080. Insa anii 2007 si 2008 au adus temperaturi care au depasit prognozele centrului de meteorologie, ceea ce ne face sa anticipam ca peste 30-40 de ani, Arctica, inclusiv Polul Nord, s-ar putea elibera de gheata pe timpul verii".

Frolov a mai apreciat si ca topirea ghetii in regiunea arctica ar putea depasi anul acesta recordul stabilit in 2007, cand calota de gheata s-a redus in timpul verii la jumatate din dimensiunea sa pe timp de iarna, ajungand la 11 milioane de kilometri patrati. In prezent, calota are o dimensiune de 10,8 milioane de kilometri patrati.

La fiecare 10 ani, ritmul actual de topire a ghetii reduce cu 8% suprafata totala acoperita de ghetari. Daca situatia nu se schimba, in vara lui 2060 este posibil ca in Arctica sa nu mai ramana gheata deloc. Marc Serrese, de la Centrul national pentru studierea fenomenului glaciar (NSIDC), este convins, ca fenomenul este o consecinta a schimbarilor climatice legate de activitatea omului.

Suprafata medie a ghetii din regiunea arctica nu a mai fost atat de scazuta din anul 1979, an in care au si inceput masuratorile oamenilor de stiinta. Din '79, dimensiunea calotei glaciare a continuat sa se reduca anual, acest lucru fiind indicat de expertii Directiei Nationale de Cercetare a Oceanelor si Atmosferei din SUA. Conform cercetatorilor, suprafata acoperita de gheata in luna iunie a fost de 10,87 kilometri patrati -- cu 1,29 milioane de kilometri patrati mai putin decat media istorica din perioada 1979-2000.

Ca o concluzie, David Sandalow, expert in probleme de mediu de la Brooklings Institution a spus ca "Exista numeroase indicii care arata ca emisiile cu efect de sera produse de activitatile omului sunt in masura sa produca fenomene anormale, precum cicloane de o putere uriasa. Trebuie sa dam dovada de mai multa responsabilitate in fata riscurilor prezentate de incalzirea climatica, incercand, totodata, sa ne perfectionam cunostintele stiintifice pentru a elabora politici adecvate".

Ana-Florina P.
PE ACEEASI TEMA : mediu, incalzire globala
#4. Sandu
trimis la 05.09.10, ora 18:12
Octav, du-te-n moasi-ta pe gheata :))
Comenteaza
#3. Octav
trimis la 27.07.10, ora 20:41
sa ramana! daca bodega de pe strada mea are gheata, e tot ce conteaza
Comenteaza
#2. Pavel
trimis la 25.07.10, ora 20:42
Ma rog, si de ce se topeste gheata la poli? Cumva datorita verii asteia... innorate si ploioase? Care incalzire globala? Eu nu vad de-un an in coa decat frig; iarna grea, vara racoroasa.
Comenteaza
#1. bogdan
trimis la 23.07.10, ora 17:32
in eventualitatea in care s-ar intampla asa ceva, de ce nu s-au facut si referiri la alte efecte ale fenomenului precum cresterea nivelului oceanelor? pe acel timp al verii, data fiind topirea ghetarilor nivelul apelor pe glob va creste simtitor provocand inundatii de proportii si chiar transformarea a poate 50% din teritorii in fund de mari.. hai, lacuri
Comenteaza
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design