design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

Beethoven -- Sonata Lunii (Moonlight Sonata)

design
design
26 Feb. 11 | DIVERSE
Una dintre cele mai faimoase piese clasice pentru pian din toate timpurile, care poate fi recunoscuta instantaneu de aproape oricine. A fost scrisa de Ludwig van Beethoven (1770 - 1827) in Ungaria in vara anului 1801, la timpul primelor sale etape de surzire, si a fost publicata in anul 1802.
ZOOM & GALERIE
Beethoven a compus si a dedicat "Sonata Lunii" tinerei sale eleve de la acea vreme, Contesa Giulietta Guicciardi -- in varsta de 17 ani. Dupa numai cateva lectii, cei doi s-au indragostit si se crede ca Beethoven a cerut-o in casatorie. Aparent, Contesa a acceptat, insa parintii sai au interzis casatoria. Mai tarziu, Contesa s-a casatorit cu Contele Gallenberg. In schimb, Beethoven nu s-a casatorit niciodata.

Titlul original pentru "Sonata Lunii" este "Quasi una Fantasia", insemnand "aproape o fantezie". Este sonata pentru pian Nr. 14 in C# Minor, Opus 27 Nr. 2.

Cu toate acestea, numele de "Sonata Lunii" a fost inventat ani buni mai tarziu, dupa moartea lui Beethoven. In anul 1832, poetul si criticul de muzica german H. F. Ludwig Rellstab a gasit ca melodia ii aminteste despre cum se reflecta razele Lunii in apele lacului Lucerna, din Elvetia. De atunci, sonata "Lunii" a ramas numele "neoficial oficial" al melodiei.

Despre sonate.

O "sonata", care isi trage numele din cuvantul latin sonare care inseamna "a suna", este o lucrare muzicala alcatuita din doua pana la patru miscari diferite. "Sonata Lunii" intra in categoria sonatelor clasice, fiind scrisa intre anii 1750 si 1830.

Sonatele sunt scrise pentru unul sau doua instrumente. "Sonata Lunii" este cantata de obicei la pian, si este compusa din trei miscari:

Adagio Sostenuto (prima miscare) -- Aceasta este cea mai cunoscuta parte, fiind cea asociata in mod obisnuit cu sonata "Lunii". Este intunecata, trista, ingandurata si impresionanta. "Adagio" inseamna "lent", iar "Sostenuto" inseamna "sustinut" -- referindu-se la utilizarea pedalei corespunzatoare a pianului.

Desigur ca am scris lucruri mai bune.

- Beethoven, despre prima miscare.
Allegretto (a doua miscare) -- In aceasta parte, melodia se ajusteaza la Db Major. Ritmul se ridica putin, facand ca piesa sa fie mai putin intunecata decat in prima parte. "Alegreto" inseamna "vioi".

Presto Agitato (a treia miscare) -- Aceasta parte este clar diferita de primele doua. Este mult mai intensa si puternica, lasand impresia unei furtuni. "Presto" inseamna "rapid", iar "Agitato" inseamna "agitat".

Acesta este cea mai neinfranata reprezentare a emotiei. Chiar si astazi, dupa 200 de ani, ferocitatea sa este uimitoare.
- Pianistul Charles Rosen, despre miscarea a treia.

Sursa: bbc.co.uk
PE ACEEASI TEMA : muzica, stiati ca
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design