design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

Este preconizata introducerea taxei pe drepturile de autor.

design
design
09 Ian. 10 | ECONOMIE
Printr-o modificare recenta a proiectului legii pensiilor, Ministerul Muncii a inclus in randul veniturilor din care se retine contributia la asigurarile sociale atat drepturile de autor, cat si pe cele din contracte de colaborare si conventii civile.
ZOOM & GALERIE
Desi avocatii si reprezentantii cultelor au in prezent un sistem propriu de pensii, ei vor fi obligati prin lege sa cotizeze la bugetul public de pensii. Proiectul prevede ca persoanele care obtin venituri din dreptul de autor, din contracte de colaborare sau din conventii civile sa fie impozitate cu 9,5% din castig in limita a cinci salarii medii pe economie - adica maximum 9.000 de lei. Initiativa ministrului muncii, Mihai Seitan, sustinuta si de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, care s-a declarat "in principiu de acord" cu masurile propuse, a fost inaintata ministerelor pentru consultari in decursul acestei saptamani, urmand ca la inceputul lunii februarie sa fie adoptata de catre guvern si trimisa in parlament pentru dezbatere.

Conform datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in fiecare dintre anii recenti aproximativ 70.000 de persoane au obtinut astfel de venituri. Insa liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, considera ca cifra nu este reala deoarece majoritatea celor care obtin aceste venituri nu isi depun declaratiile fiscale. Hossu sustine ca in Romania exista 500.000 de oameni care lucreaza in baza unor contracte de colaborare si care nu contribuie la asigurarile sociale - enumerand cazurile ziaristilor, ale sportivilor si ale consilierilor locali.

Banii colectati din noul impozit nu vor reprezenta o sursa de venit importanta pentru bugetul de stat, totusi. Expertul in sisteme de pensii al Bancii Mondiale, Richard Forescu, este de parere ca "masura nu va scoate din colaps bugetul de pensii, dar se intra intr-o stare de normalitate." Pe de alta parte, ziaristii - ca si categorie profesionala vizata de proiectul de lege - afirma ca impozitul este un "razboi nedemocratic al guvernului cu presa, care va duce la inchiderea mai multor ziare", opinia fiind impartasita si de Magda Volonciu, avocat specializat in Dreptul Muncii. "Afectati vor fi toti cei care au profesii liberale, inclusiv expertii care lucreaza pe legislatie sau cei din comisiile de invatamant", declara avocatul, precizand ca masura va conduce la inchiderea mai multor firme, dar si la aparitia unor noi metode de ocolire a impozitului.

Prin vocea sefei Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea, jurnalistii califica initiativa legislativa drept un "act de ostilitate la adresa presei" - Crasnea exprimandu-si speranta ca executivul va renunta totusi la ea. La randul sau, jurnalistul Catalin Tolontan este de parere ca "prin masura cresterii impozitelor platite de companiile editoare pe drepturi de autor, Emil Boc propune Romaniei revenirea la cultura orala", amintind faptul ca, conform unei analize publicate de ziarul Adevarul, anul trecut presa romaneasca a pierdut cel putin un ziar in fiecare judet al tarii. Tolontan atrage atentia asupra faptului ca, in conditiile introducerii taxei pe drepturile de autor, in 2010 vor iesi de pe piata alte 40 de cotidiene.

Cea mai dura opinie referitoare la noul proiect de lege a fost aceea a artistului Florin Chilian: "Statul roman e incuiat. (...) S-a ajuns aici din cauza lipsei noastre de atitudine, pentru ca suntem 22 de milioane de cretini care platesc unui grup de isteti ca sa traiasca bine", afirma acesta. Pe de alta parte, mai multe voci ce apartin unor categorii profesionale deja platitoare ale acestei taxe tind sa aprobe initiativa executivului, considerand ca nu este normal ca profesiilor liberale sa le fie acceptat in continuare privilegiul de a nu plati aceleasi dari catre stat.

Stefan M.
PE ACEEASI TEMA : impozite, drepturi autor
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design