design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

Impozitul forfetar, o gluma la care criza financiara nu rade.

design
design
11 Ian. 10 | ECONOMIE
Anul 2009 nu a fost doar anul negru al firmelor mici. Spre finalul anului mai multe companii mari ale pietei si-au declarat falimentul pe fondul crizei financiare. Ultimul astfel de caz este cel al editurii Nemira, care la finalul saptamanii trecute a intrat in insolventa.
ZOOM & GALERIE
Pe parcursul anului 2009 s-a vorbit mult despre efectul nefast al impozitului forfetar asupra firmelor mici romanesti - fiindu-i imputata falimentarea a 127.000 de societati private. Insa dincolo de realitatea imediata a unei taxe care a scos anumite sume de bani din buzunarele mai modeste ale unor patroni a existat o criza financiara mondiala din care Romania impreuna cu alte sase state ale UE inca nu a iesit, spre deosebire de restul tarilor membre ale caror economii actualmente inregistreaza cresteri.

Criza financiara a fost aceea care, inaintea impozitarii oricarui profit, a condus la scaderea dramatica atat a incasarilor micilor afaceristi, cat si a incasarilor celor care derulau afaceri de zeci sau sute de milioane de euro. Cele mai mari pierderi cauzate de criza financiara le-au inregistrat firmele de comert electronic, companiile de articole de incaltaminte, de articole vestimentare si de produse de larg consum. Astfel, cazurile cele mai cunoscute de declin financiar de pe piata romaneasca sunt ale firmelor Nemira, Pic, Leonardo, Flamingo si Ultra Pro Computers. Odata cu ele, alte 13.000 de firme romanesti au intrat in faliment - fata de numai 8.000 de cazuri inregistrate in anul 2008. Insa statistica nu indica doar pierderile suferite de liberii intreprinzatori, ci si situatia dramatica a mii de salariati disponibilizati intr-o vreme in care isi vor gasi cu greu un nou loc de munca; adica un mijloc de trai.

Saptamana trecuta, una dintre primele edituri private din Romana - editura Nemira, infiintata in anul 1991 - a intrat in incapacitate de plata. Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Finantelor, editura a incheiat anul cu pierderi de aproape 800.000 de lei - situatia sa financiara atragand deschiderea procedurii de insolventa din partea Tribunalului Bucuresti.

O poveste asemanatoare a avut si hipermarketul Pic, care, desi anterior profitabil in orase precum Craiova, Pitesti, Oradea, Braila sau Calarasi, si-a declarat falimentul in luna noiembrie a anului trecut ca urmare a scaderii vanzarilor cu peste 40%. Fara a fi departe de a-i impartasi destinul, binecunoscutul lant de magazine Leonardo a evitat falimentul prin inceperea din timp a unor restructurari masive care au redus considerabil cheltuielile firmei. In decursul anului trecut, Leonardo a inchis un numar de 30 de magazine mai putin sau deloc profitabile, acest fapt atragand dupa sine disponibilizarea a aproximativ 650 de angajati.

Nici domeniul IT nu a fost ocolit de falimente si de disponibilizari. Unul dintre cele mai cunoscute lanturi de comercializare ale produselor IT, Ultra Pro Computers, a intrat in anul 2010 avand datorii estimate la aproape 16 milioane de euro - si fara a mai detine vreunul dintre cele 80 de magazine pe care le avea in urma cu nici trei ani.

La finalul anului trecut, un alt nume mare din acelasi domeniu, Flamingo Computers, a intrat in procedura de reorganizare judiciara odata cu celelalte branduri ale grupului Flamingo; Flamingo International, Flanco International si Flamingo Distribution Center. Desi grupul a inregistrat pierderi de aproximativ 8,4 milioane de euro, magazinele sale sunt inca functionale pe intreg teritoriul Romaniei.

Stefan M.
PE ACEEASI TEMA : criza financiara, nemira
#2. Mari-Ana
trimis la 12.01.10, ora 11:44
Cunosc si eu cazul unei mici parfumerii care a falimentat pentru ca patronul a papat banii de rulaj... deh! A mai lasat si fara ultimile salarii cei 2-3 angajati care ii avea.
Comenteaza
#1. Ana-Maria
trimis la 11.01.10, ora 22:09
Problema este ca sunt multe intreprinderi mici si mijlocii sau poate chiar mari care dau vina pe impozitul forfetar pe fondul crizei financiare din cauza caruia ar fi dat faliment. Problema este ca multe intreprinderi au dat faliment din cauza unei proaste gestionari, iar nu din cauza unor taxe de nesuportat. Stiu despre cazul unei firme de publicitate care si-a redus personalul la jumatate anul trecut deoarece in loc sa se ocupe de clientii pe care ii avea deja (si avea clienti importanti, precum Samsung), a incercat sa castige clienti noi si nu a mai avut timp sa onoreze cerintele clientilor deja existenti. Fapt pentru care au pierdut clientii existenti. Si nici nu au castigat vreun client nou. In concluzie, nu toate falimentele sunt datorate impozitului forfetar sau crizei financiare, ci mai degraba une proaste gestionari a intreprinderii. Iar la noi se vede cu ochiul liber cum multe afaceri sunt gestionate mai degraba cu "posteriorul" decat cu capul.
Comenteaza
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design