design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

Aportul diasporei la stabilitatea economiei romanesti.

design
design
17 Dec. 09 | PERSONAL
Conform tranzactiilor oficiale monitorizate de BNR, romanii din diaspora trimit anual in tara in jur de 6 miliarde de euro. Suma nu include, asadar, banii ajunsi in tara prin posta, prin soferii de pe autocare, prin delegati, sau pur si simplu adusi la purtator.
ZOOM & GALERIE
Diaspora a intrat recent in centrul atentiei romanilor de acasa. Se vorbeste despre diaspora mai mult ca oricand, insa nu despre meritele ei, si nu despre ceea ce i-a determinat pe acesti oameni sa se dezradacineze, ci despre faptul ca au punctat decisiv in realegerea lui Traian Basescu ca presedinte al Romaniei. Opiniile despre diaspora sunt impartite, jumatate dintre romanii din tara apreciindu-i implicarea si alegerea facuta, in timp ce cealalta jumatate ii critica alegerea si tinde sa ii nege dreptul de a influenta soarta Romaniei. Insa diaspora a influentat si inca influenteaza soarta Romaniei, totdeauna pozitiv, compensand realitatile economice si sociale mai putin onorabile ale celor care acum, de acasa, isi permit sa o critice; adica cei ce musca mana care ii hraneste.

Modul in care anumite categorii de romani au influentat negativ imaginea Romaniei in exterior este un subiect complex care merita dezbatut separat. Aceste categorii de oameni nu pot fi amestecate printre cei despre ale caror merite este necesar sa vorbim, deoarece ele nu numai ca sunt stigmatizate si acasa, dar sunt o prezenta inevitabila in orice alta societate. Asadar ii omitem pentru o clipa pe romanii certati cu legea, cu munca sau cu sapunul.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat de curand ca sumele trimise in tara de romanii plecati peste hotare au un rol important si stabil in finantarea contului curent al Romaniei. In tara, "in fiecare an au intrat circa 6 miliarde de euro, iar instabilitatea acestor sume ne poate afecta", a precizat oficialul. Insa statisticile BNR acopera doar sumele transferate in tara prin cai bancare si care astfel au putut fi monitorizate; ele nu includ, spre exemplu, banii trimisi in tara prin posta, prin soferii de pe autocare, prin cunostinte sau prieteni delegati, si nici banii adusi chiar de catre detinatori - toate aceste sume adaugandu-se celei avansate de BNR.

Cu precizarea ca, anual, aportul financiar al diasporei este mai mare decat totalul investitiilor straine, si ca el reprezinta jumatate din banii care urmeaza sa fie virati Romaniei de catre FMI, trebuie mentionat ca exista o mare diferenta de impact intre banii proveniti din aceste trei surse. Investitiile straine creaza locuri de munca, insa nu investeste nimeni in Romania de dragul lui Eminescu. Profiturile generate in economia romaneasca de catre investitorii straini inseamna bani care ies din tara mai devreme sau mai tarziu, impreuna cu investiile initiale - acesta fiind insusi scopul deranjului pentru un investitor. Dealtfel, investitorii straini nu si-au continuat niciodata activitatea pe teritoriul Romaniei doar pentru a asigura o paine angajatilor lor, ci au parasit piata de indata ce cifrele nu au mai fost satisfacatoare. Banii proveniti de la FMI au un circuit asemanator cu cei ai investitorilor straini; ei sunt virati Guvernului Romaniei sub o serie de termeni si conditii, urmand ca populatia sa-i returneze integral, plus dobanda aferenta. Spre deosebire de FMI, diaspora trimite bani direct oamenilor. Cei de acasa se hranesc din acesti bani, micul comert fiind astfel sustinut. Cheltuielile efectuate din banii diasporei au un rol important chiar in atragerea investitorilor - autohtoni sau straini, si nu invers. Diaspora nu impune conditii celor de acasa, nu isi cere banii inapoi, si cu atat mai putin se poate vorbi de vreo dobanda. In plus, romanii din diaspora sunt acele persoane care pentru Romania genereaza exclusiv profituri, statul roman necheltuind cu ei niciun leu.

Conform unui studiu recent realizat de Banca Mondiala si UNICEF, in Romania anului 2009 aproximativ 1,6 milioane de oameni au trait intr-o saracie absoluta, hranindu-se cu numai 4 lei pe zi. In acelasi timp, un numar cel putin egal de romani au supravietuit la limita saraciei. Un calcul scurt ne arata ca cei 6 miliarde de euro trimisi in tara de diaspora inseamna 25 de miliarde de lei, adica o medie de 1.150 de lei pentru fiecare locuitor al tarii. Fireste, nu toti locuitorii Romaniei primesc bani de peste granite. Asadar se poate spune ca in Romania exista un numar de oameni, foarte probabil de ordinul milioanelor, care supravietuiesc multumita banilor diasporei; in alte conditii, acesti oameni ar fi dublat randurile romanilor care traiesc de pe o zi pe alta, schimband radical realitatile sociale si asa strigatoare la cer. Am certitudinea ca nu acestia sunt cei care judeca romanii din diaspora, asadar nu ei sunt cei ce musca mana care ii hraneste - ci romanii care, fara sa constientizeze beneficiile indirecte pentru ei ale acestui fenomen, nu vad mai departe de propriul frigider.

Stefan M.
PE ACEEASI TEMA : diaspora, economie
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design