design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

George Carlin -- The American Dream ("Visul American")

design
design
06 Feb. 11 | PERSONAL
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in picioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20* de ani."
ZOOM & GALERIE
George Carlin (12 mai 1937 -- 22 iunie 2008), unul dintre cei mai in voga comici americani pe intreg parcursul ultimelor decenii, si cel mai mare stand-up comediant al tuturor timpurilor, a fost apreciat pentru modul ilar in care si-a exprimat interminabilele nemultumiri sociale.

In cele cele ce urmeaza, prezint traducerea monologului.

The American Dream.

Exista un motiv. Exista un motiv pentru care sistemul educational este prost, este unul si acelasi motiv care nu se va schimba niciodata vreodata. Lucrurile nu se vor indrepta niciodata, nu sperati la asta, multumiti-va cu ceea ce aveti. Motivul este ca asta vor proprietarii acestei tari. Aici vorbesc de adevaratii proprietari. Adevaratii proprietari; marile si prosperele interese de afaceri care controleaza mersul lucrurilor si iau toate deciziile importante.

Uitati-i pe politicieni. Politicienii sunt pusi acolo pentru a va induce ideea ca aveti libertatea de a alege. Nu o aveti! Nu aveti alegeri. Aveti proprietari care va detin, care detin totul. Detin toate terenurile importante, detin si controleaza corporatiile. Au cumparat si rascumparat demult Senatul, Congresul, Camera Deputatilor si primariile, au judecatorii in buzunarul de la spate si detin toate companiile majore de media; asadar, controleaza aproape toate stirile si informatiile pe care apucati sa le auziti. Va au la degetul mic! Cheltuiesc miliarde de dolari anual pentru a-si promova interesele.

Pai stim ce vor. Vor mai mult pentru ei si mai putin pentru ceilalti. Dar sa va spun eu ce nu vor. Nu vor o populatie formata din cetateni capabili sa gandeasca critic. Nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu sunt interesati de asa ceva, asta nu ii ajuta. Asta e impotriva intereselor lor. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in picioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20* de ani. Nu vor asta! Stiti ce vor? Vor muncitori supusi. Muncitori supusi, oameni care sunt suficient de destepti pentru a manevra masini si a prelucra documente, si suficient de prosti pentru a accepta pasiv din ce in ce mai numeroasele locuri de munca mizerabile cu salarii scazute, programul prelungit, reducerea sporurilor, eliminarea ideii de "ore suplimentare" si pensiile fantomatice care dispar in momentul in care trebuie sa le incaseze.

Iar acum vor si banii vostri din Asigurarile Sociale. Vor banii vostri de pensii. Ii vor inapoi pentru a-i da prietenilor lor mafioti de pe Wall Street (n.b. Bursa din New York). Si stiti ceva? Ii vor obtine. Vi-i vor lua mai devreme sau mai tarziu, pentru ca sunt proprietarii intregii zone. Este un "Club Privat", iar voi nu sunteti in el. Nici unul dintre noi nu este in "Clubul Privat".

Apropo, este acelasi "Club Privat" cu care va bat la cap cat este ziua de lunga, atunci cand va spun ce sa credeti. Toata ziua va bat la cap cu mass-media lor spunandu-va ce sa credeti, ce sa ganditi si ce sa cumparati. Zarurile sunt masluite, amicilor. Jocul este aranjat si nimeni nu pare sa isi dea seama. Nimanui nu pare sa-i pese. Oameni onesti care muncesc din greu, oameni modesti, continua sa ii aleaga pe bogatasii astia spurcati carora li se rupe de ei. Nu dau doi bani pe voi. Nu dau doi bani pe voi! Nu le pasa de voi deloc… deloc… deloc!

Si nimeni nu pare sa realizeze asta. Nimanui nu pare sa-i pese. Pe asta se bazeaza acesti proprietari. Pe faptul ca americanii vor continua sa ignore deliberat marele penis rosu-alb-albastru (n.b. culorile drapelului SUA) care le este bagat in fund zilnic. Pentru ca proprietarii acestei tari cunosc realitatea; se numeste "Visul American", deoarece trebuie sa adormi pentru a crede in el.

* 30 de ani, in textul original facandu-se referire la o conjunctura politica a Americii. Am modificat cifra pentru a face o trimitere la realitatea romaneasca, pentru ca, in fond, intregul pasaj se potriveste Romaniei.

Pentru a urmari si alte clipuri cu George Carlin, alege tagul corespunzator din lista de mai jos, in zona "pe aceeasi tema".

Traducerea: Stefan M.
PE ACEEASI TEMA : george carlin, spectacole, societate, politica
#3. blondu
trimis la 17.10.11, ora 14:25
faza cu wall-street sunt banii publici care guvernele i-au dat sistemelor bancare si burselor ca sa nu pice in 2008 la prima criza
Comenteaza
#2. cold play
trimis la 07.02.11, ora 13:11
americanii se plang de chestiile astea? atunci noi ce sa mai zicem?! chiar cred ca cetatenii sua este printre ultimii din lume care ar trebui sa deschida gura cand vine vorba de cat de 'fucked up by the system' sunt :)
Comenteaza
#1. silv3r
trimis la 05.02.11, ora 23:16
pare izbitor de mult cu Romania
Comenteaza
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design