design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

Impozitul forfetar - introdus tarziu, insuficient de bine gandit.

design
design
19 Dec. 09 | PERSONAL
Desi impozitul forfetar a speriat de moarte proprietarii a 127.000 de firme dintr-un total de 1,1 milioane, proprietari care au pus pe seama lui inchiderea subita a activitatilor din acest an, potrivit ONRC, in aceeasi perioada au fost inregistrate alte 120.000 de firme.
ZOOM & GALERIE
In prezent, pe teritoriul Romaniei isi desfasoara activitatea circa 1,1 milioane de firme - 67% dintre acestea fiind persoane juridice, in timp ce 33% sunt persoane fizice autorizate (PFA). Majoritatea acestor firme isi desfasoara activitatea in mediul urban, fapt confirmat si de statistica anului 2009, an in care numai 11% din totalul celor 120.000 de firme infiintate au un profil agricol, zootehnic sau silvicol. In plus, spre comparatie, procentul reprezinta triplul mediei anilor trecuti pentru aceste domenii de activitate.

Conform ultimul recensamant national efectuat in anul 2002, mediul urban este gazda a 55% din populatia tarii - adica 12 milioane de oameni, dintre care 9 milioane sunt persoane majore. Asadar, statisticile spun ca aici fiinteaza 1 milion de firme la un numar de aproximativ 9 milioane de persoane carora legea le permite infiintarea uneia. Aceasta nu se traduce prin existenta unui patron la fiecare noua adulti; in primul rand pentru ca cifrele la care am ajuns pot fi usor eronate, iar in al doilea rand pentru ca sunt destui liberi intreprinzatori care au mai mult de o firma. Insa oricum am privi lucrurile, concluzia este socanta: Romania este o tara de patroni! Fiecare cu taraba lui, cu chioscul, buticul sau magazinul lui in care lucreaza cativa angajati de pe urma carora patronul se asteapta sa aiba un trai pe masura statutului sau; ca doar e patron! Din orice spatiu comercial sau punct de lucru de cativa metri patrati, gazda a doi, trei sau - cine stie! - a cinci salariati, patronului roman ii pare firesc ca la alocarea profitului sa isi opreasca atat cat sa isi permita o masina buna, o casa aranjata dupa catalog si, bineinteles, sa isi permita cat mai multe calatorii. La volumul mic de bani rulati de catre aceste firme, in urma impartirii de tipul "cine imparte parte isi face" este normal ca sumele alocate salariilor angajatilor sa nu poata evita ridicolul.

Exact acest lucru s-a intamplat odata cu instaurarea democratiei in Romania, mai ales ca in primii sai ani au existat doar firme mici; investitorii autohtoni si cei straini care au construit afaceri mai complexe au aparut mai tarziu si nu au avut niciun interes sa se abata de la nivelul de salarizare deja stabilit pe piata.

Impozitul forfetar a avut darul de a curata economia de multe dintre firmele care nu isi meritau existenta, insa cu siguranta nu de toate. Vor continua sa existe multe firme ale caror patroni, mai mult sau mai putin fortati de fiscalitate, vor fura statul. De ce sa nu o recunoastem? - la noi acesta este un sport national, face parte din mentalitatea noastra, este "specialitatea casei". Insa, ca ne place sau nu, pretutindeni in lume institutiile statului au cheltuieli care sunt suportate din taxele colectate. Dintr-o sursa ori din alta, statul este obligat sa colecteze o anumita suma de bani care sa-i asigure continuitatea; altfel, statul poate intra in faliment asemeni oricarei afaceri private, asta insemnand colapsul total economico-social. Daca privim statul ca pe un tren in care calatorim cu totii, costurile lui sunt suportate numai de catre aceia care isi platesc calatoria, biletul achitat de ei trebuind sa il acopere si pe cel al blatistilor. Poate ca aceasta este una dintre explicatiile pentru faptul ca in Romania, spune gura lumii, dintr-o afacere cinstita nu se poate scoate un profit care sa permita dezvoltarea ei.

Impozitul forfetar este binevenit, ba chiar a sosit cam tarziu, cat timp nu baga mana in buzunarele comerciantilor care isi desfasoara activitatea ca PFA. Nu era benefica nimanui existenta acelor 127.000 de firme prin care se decontau milioane de facturi, inclusiv cele pentru bunuri de valoare, in timp ce firmele erau tinute la un nivel de profit minim, uneori declarand chiar pierderi, si astfel neavand niciun aport la bugetul de stat. Impozitul forfetar exact asta impune, sau inchiderea firmei. Cine isi doreste sa fie propriul stapan o poate face ca PFA, fara sa plateasca acest impozit, fara sa poata face tot felul de achizitii la un pret redus cu 19%, si fara sa aibe dreptul sa angajeze diferite persoane carora o firma nerentabila nu le poate asigura o salarizare decenta.

Din moment ce pentru firmele mici impozitul forfetar nu este unul suplimentar, ci doar un barem, singurul minus al sau este faptul ca legiuitorul nu a asigurat protejarea anumitor comercianti a caror activitate, desi mica, se achita de obligatii si asigura cateva locuri de munca decente. Intr-un an in care incasarile tuturor au scazut, pentru acestia impozitarea forfetara pe baza incasarilor din anul trecut a insemnat falimentul.

Stefan M.
PE ACEEASI TEMA : impozite, forfetar
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design