design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

Socializarea pe Internet.

design
design
07 Mai 11 | PERSONAL
"Este totul prea virtual, prea abstract -- prea lipsit de valori. Orice retea de socializare este un fel de areal, o lume rupta de realitate, dar care are totusi pretentia de a avea un puls al ei, o dinamica. Si fiecare-si propune sa participe, sa aibe un loc al lui in lumea aceea creata artificial."
ZOOM & GALERIE
"In spatele monitorului ne comportam altfel, pentru ca putem sustine orice despre noi; ne putem dezice de orice trasatura sau caracteristica definitorie din viata reala. Astfel, socializarea virtuala este creatoare de imagini, de personaje goale, fara substanta. Privesti un monitor! Ai o relatie de 1 la 1 cu ceva inert, lipsit de viata, de vointa, de initiativa... te raportezi la ceva static!

In fata ta se desfasoara filmul rece, dar colorat (ce consolare!), al timpului scurs in compania unor mesaje care se succed dintr-o inertie mecanica: cuvinte insirate in fraze ce se vor purtatoare de idei, de suflu viu. Aiurea! Sunt doar cuvinte, produsul gandirii cuiva citit de vocea ta interioara. Mai multe poti spune despre cineva ascultandu-l la telefon... acolo unde totusi auzi un timbru vocal, diferentiezi o intonatie, simiti caldura sau raceala dintr-o voce, iar "lol"-ul acela fals este inlocuit de o revarsare de veselie, de o izbucnire necontrolata (deci sincera) in ras.

Asadar... nimic constructiv nu poate pleca din virtual, nimic frumos nu poate fi generat de ceva-ul asta lipsit de personalitate prin definitie, lipsit de prezenta de caracter prin excelenta. Aici, cel mult, este ghena comuna unde unii isi arunca regretele, iar altii isi spala pacatele: locul unde pentru altii compexele si neincrederea in sine sunt date uitarii pentru ca doar asa pot gusta din iluzia puterii la care ravnesc si care in viata de zi cu zi le este peste mana sa si-o aroge. Aici ne refulam angoasele, frustrarile si stresul de peste zi... De ce m-as refugia intr-o astfel de lume? Pentru ca -- iata! -- exista o succesiune a evenimentelor si artificialul asta se transpune in real: multi oameni abia in acest mod ajung sa intalneasca persoane noi, desi orice alta cale ar trebui sa aibe prioritate. Dar... care "alta cale", cand calculatorul ne ocupa prea mult spatiu din timpul liber?

Reflecteaza! Decat sa petreci zi de zi ore in sir in fata monitorului, cu cateva simturi active si monopolizate de monitor, iar restul inactive si lasate sa se atrofieze, mai bine citesti o carte: mai bine iesi in oras cu cineva, mai bine primesti sau faci o vizita unui om! Iar daca faci asta, cauta oameni cu care poti avea afinitati, si nu vicii comune: pentru ca si pe betivi ii uneste alcoolul, cum si pe noi ne uneste virtualul.

In relatia om-masina, doar omul are de suferit. Nu computerul se adapteaza la tine, tu te adaptezi la computer. El nu se poate umaniza, insa tu te poti dezumaniza. Concluzia? Decat sa rad de unu' singur in fata unui monitor, mai bine plang in fata unei fiinte!"

... ce final grandios!

Recitind, gasesc ca eram poate prea exaltat in urma cu 6 ani, cand am postat acelasi lucru pe forumul unui canal de mIRC unde s-au legat tot felul de prietenii, si de unde s-au nascut tot felul de povesti mai mult sau mai putin bizare. Insa raman la ideea de atunci, in linii mari.

Legat de superficialitatea socializarii virtuale ar mai fi de adaugat faptul ca valoarea umana intr-un astfel de mediu este rareori altfel decat nula. Indivizii, in schimb, numarul lor, au o valoare statistica si automat una financiara. Ma gandeam deunazi la adeptii diferitor cauze sociale sau caritabile care isi sustin crezurile invitand sutele de necunoscuti din listele de prieteni sa se alature "cauzei comune". Insa cati din acesti oameni isi mai aduc aminte dupa cateva ore ca au acceptat sa se alature unei cauze? Cati iau atitudine, si cati participa fizic sau fac vreo donatie? Cati fac o diferenta?... Iar daca aproape nimeni, in ce consta interactiunea umana virtuala, daca nu in superficialitatea vesincului click de mouse? Accept, ignore, like...

Detaliul este caracteristic intregului mediu online, dealtfel. Totul este servit "la botul calului", iar "totul" devine lipsit de valoare. Asemeni banului nemuncit, cheltuit usor.

Stefan M.
PE ACEEASI TEMA : internet, societate
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design