design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

Cum trebuie calculata prezenta la vot, in mod normal.

design
design
20 Aug. 12 | POLITICA
Pai... in mod normal prezenta la vot este doar o statistica. Insa atunci cand validarea unui referendum depinde de numarul celor au votat, cum a fost cazul recent cu cei 50% +1, votul romanilor de peste granita conteaza, negresit, dar nu trebuie sa conteze si cati dintre ei s-au prezentat la vot.
ZOOM & GALERIE
N'am votat la referendumul pentru demiterea lui Basescu, de luna trecuta, fiindca o prezenta la urne de peste 50% avea sa valideze un referendum in urma caruia Basescu era demis. N'am nicio indoiala ca majoritatea alegatorilor si-au dorit demiterea presedintelui, insa nu putem vorbi despre procentul acela de 80% cu care nea' Ponta bate toba si despre care latra ca face din Basescu un presedinte ilegitim. Ha!... Bai prostovane, un ales este legitim pentru un mandat de N ani din momentul alegerii sale. Cu mici exceptii, niciun ales din niciun colt al lumii nu are suportul majoritatii de-a lungul intregului sau mandat, dar nici nu sta nimeni sa intrerupa mandate pentru a face verificari, teorii, conspiratii, paranoia...

In paranteza fie spus, Basescu este una dintre micile exceptii. Nu uita ca dupa primul sau mandat a reusit sa obtina o noua majoritate.

Asadar, n'am fost la vot. Am vrut sa ma feresc de USL. De... PSD-ul asta jegos care din '89 pana in prezent a produs cei mai mizerabili politicieni, de la Iliescu, Roman si Severin, pana la Nastase si, mai nou, Ponta. De PSD, dar si de un PNL care s-a vandut ieftin, s-a facut frate cu dracu' pentru a-si vedea interesele meschine. Mai nou, as vrea sa vad acest PNL luand-o frumusel pe urmele celuilalt mare partid politic romanesc de traditie, PNT-CD. Probabil ca n'are sa se intample, insa pot sa sper -- nu?

Prezenta la vot.

In ultimii ani s-a vorbit des despre dreptul la vot al romanilor din diaspora. Am si eu cateva rude stabilite in SUA inca din '84, si stiu foarte bine ca ele n'au nicio idee despre ceea ce se intampla in Romania. Dealtfel, nu cred ca ele dau vreo importanta dreptului lor de vota aici. Oamenii aceia sunt americanizati in totalitate, iar daca sunt altii asemeni lor care tin totusi sa voteze, ei bine, tind sa cred ca aceia sunt chiar si mai americanizati, stiut fiind faptul ca americanului ii place sa faca "the right thing", sa fie un cetatean responsabil care isi face datoria civica -- "I want you to vote" / Uncle Sam.

... daca nu toti, atunci majoritatea dintre cei stabiliti permanent pe unde s-au stabilit. Si inca vreo 2-3 al caror patriotism da p'afara, dar care, de asemenea, nu cunosc foarte bine cum stau lucrurile in tara, sau cel putin n'au fost afectati direct pentru a se putea spune despre opinia lor ca este intemeiata, si nu vor simti efectele voturilor lor.

Poate ca n'ar strica sa existe o limitare a dreptului la vot pentru romanii plecati din tara. Spre exemplu, as fi de acord cu suspendarea acestui drept pana la data eventualei repatrieri pentru romanii care in ultimii 5 ani au venit in tara doar in vizita.

Dincolo de acest aspect, insa, realitatea este ca exista o multime de romani care fac un fel de naveta intre Romania si tarile unde au gasit ceea ce acasa este de negasit, adica un loc de munca care sa asigure un trai decent. Consider ca trebuie respectat dreptul la vot al romanilor plecati prin lume care pastreaza legatura cu tara mai mult decat printr-o simpla cetatenie. Probabilitatea revenirii lor in tara este ridicata, astfel ca destinul Romaniei ii priveste si pe ei. Insa atunci cand vii cu conditii de 50%+1 pentru validarea unui referendum corect este sa nu tii cont de numarul romanilor care au votat peste hotare, pentru ca in Spania, de exemplu, nu exista sectii de votare la tot pasul si nu sta nimeni sa taie regatu' in doua ca sa voteze la Madrid, Barcelona si inca 3-4 locuri unde s'o vota acolo. Asadar, despre ce prezenta la vot se poate vorbi in acest caz?

Cand validarea unui referendum depinde numarul celor au votat, cum a fost cazul recent cu cei 50% +1, ar trebui sa conteze numarul romanilor de peste granita care au votat, si numarul romanilor din tara care au votat sau nu.

Stefan M.
PE ACEEASI TEMA : prezidentiale, alegeri, politica
#1. unchiul sam
trimis la 23.08.12, ora 17:38
stiut fiind faptul ca americanului ii place sa faca "the right thing", sa fie un cetatean responsabil care isi face datoria civica -- "I want you to vote" / Uncle Sam. Pornind de aici, daca chiar isi doreau ca cei 80 % (sau tu) ca basescu sa ramana presesinte, nu era normal sa fii mai american decat americanul?
Comenteaza
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design