design
cont nou
web design logo
sageata sus
read feed rss acasa stiri din politica stiri din economie stiri din societate stiri din sanatate descopera stiri mondene stiri diverse stiri externe design
parfumuri
design

Chestionarele auto sunt un monument de prostie! (partea a I-a)

design
design
11 Noi. 11 | SOCIETATE
In decembrie voi sustine examenul auto, asa ca m-am apucat de rasfoit legislatia rutiera. Cu memorarea semnelor de circulatie am terminat repede, ca nu-s mare branza, apoi am trecut la chestionare... Moment in care nervii au inceput sa-mi fie pusi la grea incercare.
ZOOM & GALERIE
In primul rand, care este rolul examenului auto teoretic? Ce se testeaza, de fapt?... Pentru ca ceea ce trebuie testat este nivelul de cunoastere al legislatiei rutiere, iar daca cunosc legislatia pot raspunde la cele 26 de intrebari in 15 minute. Nu in jumatate de ora! In trafic nu exista timp de gandire, ci fractiuni de secunda in care actionezi stiind exact ce ai de facut. Fie!... Nu tre' sa raspunzi corect la toate cele 26 de intrebari pentru a fi admis, mai ales ca multe dintre intrebari sunt extrem de stupide, insa o medie de 35 secunde per intrebare este suficienta.

Dar sa trec la exemple de intrebari cretinoide din chestionarele auto. Raspunsurile corecte sunt marcate in bold. Asadar, sa incep...

Este recomandabil sa pastram sau sa depozitam anumite obiecte pe podeaua autovehiculului?
a) da, atata vreme cat acestea nu ne stanjenesc in actionarea comenzilor autovehiculului;
b) da, daca nu mai exista un alt loc in care sa asezam obiectele de mici dimensiuni;
c) nu, intrucat exista posibilitatea rostogolirii acestor obiecte, care pot ajunge sub pedale si crea situatii periculoase.


Si presurile sunt "anumite obiecte". Avem voie sa le pastram pe podea? Si care-i faza cu pastratul? Nu-i suficient sa se vorbeasca despre depozitat? Nu de alta, dar n'am cum sa pastrez pe podea ceva ce n'am depozitat acolo. Si nu inteleg cum poate o recomandare sa faca diferenta intre a fi admis sau picat la examenul teoretic. O recomandare poate fi urmata sau nu fara ca in vreuna din situatii sa se incalce vreo prevedere. In plus, de ce nu sunt obligati producatorii auto sa construiasca pedalele de asa fel incat sa nu poata ajunge sub ele niciun obiect?

Cursa libera a pedalei de frana, mai mica decat cea obisnuita, indica:
a) blocarea pedalei de frana;
b) un joc insuficient intre saboti si tamburi;
c) pierderi de lichid pe la garnituri.


O clipa. Eu invat sa conduc sau invat mecanica? Ce sunt sabotii? Ce sunt tamburii? Iar acum ca am aflat care este cauza cursei libere "mai mici" a pedalei de frana... Bine, am aflat! Este suficient pentru a trece examenul? Pentru ca este stupid sa trec examenul memorand mecanic niste chestii despre care n'am habar. La fel de stupid este ca cineva sa pice examenul datorita acestui gen de intrebari.

Cred ca era suficient sa fiu informat ca intr-o astfel de situatie nu este de glumit (banuiesc ca asta era ideea), si sa mi se puna in vedere recomandarea de a remedia problema. Punct.

Cine nu este obligat sa poarte centura de siguranta?
a) pasagerii din taxiuri;
b) persoanele suferinde;
c) examinatorul, in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului.


... cu ce imi ajuta sa stiu ca Garcea care ma examineaza nu este obligat sa poarte centura de siguranta? Lucrul asta chiar nu conteaza in nicio situatie teoretica, practica, posibila sau imposibila din trafic. Intrebarea nu-i nici macar o capcana, deoarece o capcana nu poate fi o intrebare cu un raspuns stupid care este corect.

Eu am ales varianta "b". Si chiar si acum, ca am aflat care este raspunsul corect, raman la parerea ca varianta corecta trebuie sa fie "b"-ul, deoarece, repet, chiar nu conteaza pentru un viitor participant la trafic ce obligatii are examinatorul si, in plus, persoanele suferinde chiar n'ar trebui sa fie obligate sa poarte centura. Vorbind despre persoane suferinde si centura de siguranta este la mintea cocosului ca nu ne referim la persoanele care sufera din dragoste. Logica ne spune ca vorbim despre persoane a caror suferinta este sau poate fi agravata de purtarea centurilor de siguranta (ex. fobie cu senzatie de asfixiere), motiv pentru care ele n'ar trebui sa fie obligate sa le poarte.

Conducatorul unui autovehicul este obligat:
a) sa nu permita pasagerilor folosirea telefonului mobil in timpul mersului;
b) sa aiba asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare sau inregistrare si, dupa caz, atestatul profesional, precum si celelalte documente prevazute de legislatia in vigoare;
c) sa verifice, la fiecare deplasare, presiunea din pneuri.


Ei bine, eu am ales variantele "b, c". Teoretic, eu puteam pica examenul datorita acestei intrebari, iar lucrul asta este absurd! Nu inteleg de ce trebuie sa fie considerat gresit un raspuns la o astfel de intrebare, din moment ce pe langa varianta corecta eu imi asum si o alta obligativitate -- chiar daca imaginara -- care "nu strica sa fie". Sau cum?... daca indraznesc sa-mi verific presiunea in pneuri in timp ce am asupra mea "toate documentele prevazute de legislatia in vigoare" mi se ridica permisul?

Intr-adevar, as putea bifa toate variantele de raspuns, iar raspunsul l-ar contine negresit si pe cel corect. Tot ce spun este ca acest gen de intrebari trebuie reformulate, regandite, pentru ca unii le vor gresi oferind un raspuns chiar mai bun decat raspunsul corect.

Va urma.


Stefan M.
PE ACEEASI TEMA : auto, trafic rutier, legi, institutii
#2. Anonim
trimis la 09.06.12, ora 07:21
Alex, tu stai inca bine :) la mine a fost nevoie sa fac de 2 ori solcaa de soferi, prima data mi-a expirat :))) iar carnetu l-am luat la 3-a incercare. prima data am picat traseul, a doua sala iar a 3-a oara succes :))) hurry up! sa nu expira solcaa. cf noilor reglementari vor ramane mult mai putine scoli de soferi iar instructorii privati vor disparea. iar daca iei sala si pici traseul nu mai trebuie sa mai dai inca odata si sala. nu stiu cand se vor aplica dar asta au de gand.
Comenteaza
#1. nea nicu
trimis la 19.11.11, ora 16:07
mie cele mai stupide mi se par intrebarile in care te intreaba despre cum tre sa "reactionezi" cand e cineva ranit in trafic - de parca dau examen pentru a deveni asistent medical, nu sofer. in fine, tin minte ca si cand am dat eu examenul auto acum 4 ani erau intrebari stupide in chestionar - insa acum s-au inmultit semnificativ. ar trebui sa fiu multumitor ca am scapat asa ieftin?... pai daca asa mare relevanta au noile intrebari toti ar trebui sa mai dam inca o data examenul auto, nu?...
Comenteaza
NUME
E-MAIL
WWW
CUVANT
introdu cuvantul de validare
RECOMANDATE
... unde este Dumnezeul vostru?
Omul este cea mai spurcata specie din Univers. Nu exagerez. N'o spun pentru a starni curiozitati, ci pentru ca este purul adevar. Veti avea chiar voi opinii mai dure (...)
George Carlin - The American Dream
"Proprietarii acestei tari nu vor cetateni bine informati si bine educati capabili sa gandeasca critic. Nu vor oameni care sa fie destul de destepti pentru a sta la masa in bucatarie si a-si da seama cat de rau sunt calcati in pi- cioare de un sistem care i-a inselat in urma cu 20 de ani."
CELE MAI CITITE
Cumpara o stea pentru cineva drag (...)
Ultima moda printre romanticii incurabili din Romania este situl CumparaoStea.ro unde -- ati ghicit! -- se vand stele verzi. Aici, pentru numai 250 de lei, vesnicii (...)
Turistul blocat in Bucegi a fost salvat. Eu am...
Cazul bucuresteanului de 29 de ani care a fost salvat saptamana trecuta dupa ce s-a ratacit in Muntii Bucegi mi-a adus aminte ca si eu am trecut candva printr-o (...)
Japonezii prefera relatiile interumane in locul...
"Mentalitatea japonezilor este prima piedica in calea raspandirii crestinismului in Japonia." Cam asa se pune problema intr-o revista de opinie crestina. Ma revolta (...)
Status Pimp este o teapa?
Daca te tenteaza sa intrii in reteaua Status Pimp pentru a obtine un venit suplimentar depunand un efort minim, trebuie sa stii ca minime sunt si (...)
 
despre / contact / index / 2009-2017 © StatuiaNuda.ro
design design